x-news, serwis agencyjny TVN Media udostępni swoim klientom materiały Telewizji Polskiej

05.02.2014

Od 5 lutego 2014r. w serwisie agencyjnym x-news, należącym do TVN Media Sp. z o.o. (TVN Media), udostępniającym treści wideo polskim wydawcom znajdą się produkowane przez TVP S.A. (TVP) materiały newsowe z kanałów TVP1, TVP2, TVP Info i TVP Regionalna. Będą to treści z Polski i ze świata o tematyce politycznej, społecznej oraz gospodarczo-ekonomicznej. Ponadto dystrybuowane będą fragmenty programów śniadaniowych, a także wybranych programów rozrywkowych i seriali nadawanych na antenach TVP.

Partnerzy platformy wideo x-link będą mogli wykorzystać materiały wideo o długości do 3 minut w internecie i serwisach mobilnych w celach informacyjnych. Będzie je można zamieścić na stronach www w tzw. modelu embed, wykorzystując player x-link. Treści telewizji publicznej dostępne będą na ogólnych zasadach współpracy, bez żadnych dodatkowych opłat dla wszystkich internetowych wydawców korzystających z playera x-link.

Współpraca z serwisem agencyjnym x-news jest kontynuacją realizacji strategii szerokiego udostępniania treści TVP i umożliwi dotarcie do coraz liczniejszego grona odbiorców treści nadawcy publicznego za pośrednictwem internetu.

Maciej Maciejowski, członek zarządu TVN odpowiedzialny za rozwój biznesu, powiedział: „Dzięki współpracy TVN Media z TVP (oraz innymi partnerami) w jednym miejscu – w serwisie agencyjnym x-news – zagregowane zostaną treści wideo dotyczące wszystkich najważniejszych wydarzeń w Polsce i za granicą. Umacniamy swoją pozycję lidera na rynku dostawcy krótkich materiałów wideo dla mediów”.

Tomasz Nabakowski, dyrektor Agencji TVN, powiedział:X-news to jedyny na rynku serwis agencyjny wideo, który oferuje mediom na jednej platformie tak szeroki wachlarz treści”.