Kontent od twórców z Youtube w serwisie x-news!

01.07.2014

Agencja TVN podpisała umowę z Life Tube – siecią partnerską YouTube – na mocy której pozyskała prawa do dystrybuowania treści wideo czołowych polskich autorów publikujących w portalu YouTube.

W x-news, serwisie agencyjnym TVN Media, dostępne będą materiały pochodzące m.in. z kanałów: Lekko Stronniczy, Niekryty Krytyk, Cyber Marian, Mówiąc Inaczej, Polimaty, AdBuster oraz AbstrachujeTV. Użytkownicy x-news będą mogli osadzać te treści na swoich stronach internetowych tylko w playerze x-link – wraz z reklamami sprzedawanymi przez Biuro Reklamy TVN. Z wideo korzystać będą mogły również stacje telewizyjne.

- Poszukujemy materiałów, które mogą osiągać dobre wyniki oglądalności. Wierzymy, że treści „user generated content” mają taki potencjał. Od kilku miesięcy współpracujemy z agencją mediów społecznościowych Storyful, której materiały należą do najczęściej oglądanych na platformie x-link. Zawarcie umowy z Life Tube pozwoliło nam poszerzyć nasze zasoby o najciekawsze treści od polskich twórców internetowych – mówi Tomasz Nabakowski, dyrektor Agencji TVN.

- LifeTube jest jak nowa telewizja: tworzona przez niezależnych twórców i oglądana przez miliony widzów w każdym wieku. Cieszymy się, że dzięki współpracy z Agencją TVN, kolejni widzowie będą mogli doświadczyć nowej jakości w rozrywce i edukacji – dodaje Barbara Sołtysińska, prezes Zarządu LifeTube.